Αναιμία

Αναιμία είναι η μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων και η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης κάτω από έναν κρίσιμο επίπεδο.

Η αναιμία μπορεί να είναι προσωρινή ή μακροπρόθεσμη , και αυτό μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή.

Η αιμοσφαιρίνη είναι μία πρωτεΐνη του αίματος η οποία δεσμεύει οξυγόνο και το μεταφέρει στους ιστούς.Είναι η πλούσια σε σίδηρο πρωτεΐνη που δίνει το έντονο κόκκινο χρώμα στα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του σιδήρου στην αιμοσφαίρινη. Ενώ η έλλειψη του είναι το συχνότερο πρόβλημα διατροφής παγκοσμίως. Η έλλειψη σιδήρου περιορίζει την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Πρόκαλεί κούραση, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού.

Η έλλειψη σιδήρου περιορίζει την μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα. Πρόκαλεί κούραση, μειωμένη απόδοση και ανεπάρκεια του συστήματος άμυνας του οργανισμού.


Αυτή η κατάσταση (αναιμία) οδηγεί σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς καθότι το οξυγόνο δεσμεύεται από την αιμοσφαιρίνη αποτέλεσμα αυτού είναι η κούραση το χλωμό δέρμα, η ταχυκαρδία ή αρρυθμία η δύσπνοια ο πόνος στο στήθος, ζάλη,  κρύα χέρια και τα πόδια και πονοκέφαλος .

Χλωμάδα :Aυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα του χαμηλού επιπέδου της αιμοσφαιρίνης και φαίνεται πιο έντονα  στους βλεννογόνους ιστούς.
Κούραση: είναι ένδειξη μιας μειωμένης παροχής οξυγόνου ,επίσης η αποδοτικότητα μειώνεται
Αδυναμία: μπορεί να οφείλεται σε νευρολογικά αιτία που πολλές φορές συνοδεύουν κάποιες μορφές αναιμίας
Ο πόνος στο επιγάστριο: μπορεί να οφείλεται στην αποσύνθεση των αιμοσφαιρίων σαν αποτέλεσμα μιας αιμόλυσης
Τα ερυθροκύτταρα δημιουργούνται μέσα σε μερικές μέρες από τον μυελό των οστών
Για να δημιουργηθεί η αιμοσφαιρίνη είναι αναγκαίος ο σίδηρος
Εκτός αυτών το φυλλικό οξύ αλλά και βιταμίνη Β 12 παίζουν ένα σημαντικό ρόλο. Ανεπάρκεια αυτών μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις αναιμίας,  επίσης οι νεφροί παράγουν την ορμόνη ερυθροποιητίνη η οποία υποστηρίζει την ωρίμανση των ερυθροκυττάρων.
ΔΙAΓΝΩΣΗ
Ο αριθμός των ερυθροκυττάρων είναι χαμηλός όπως επίσης και η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης.

Για να εντοπιστεί η αιτία της αναιμίας πρέπει να προσδιοριστούν και  άλλες παράμετροι για παράδειγμα το μέγεθος των ερυθροκυττάρων μας δείχνει αν υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου η ανεπάρκεια βιταμίνης.
Η αποθηκευτική πρωτεΐνη, η φερριτίνη, είναι μειωμένη σε περίπτωση ανεπάρκειας σιδήρου
Σε περίπτωση αιμόλυσης είναι αυξημένη παρουσία της χολερυθρίνης.
Η θεραπεία της αναιμίας γίνεται συνήθως με σκευάσματα σιδήρου και φυλλικού οξέος.
Η ταυτόχρονη λήψη βιταμίνης C βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου .

Το γάλα όμως δυσκολεύει την απορρόφηση του σκευάσματος του σιδήρου 

Σίδηρος και Διατροφή

Ο σίδηρος στη διατροφή μας μπορείτε να προέλθει είτε από από ζωικής προέλευσης τρόφιμα είτε από φυτικής.

Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τον οργανικό σίδηρο και τον ανόργανο. Ο οργανικός σίδηρος απορροφάται πολύ πιο καλά από το έντερο, μέχρι πέντε φορές περισσότερο από ότι ο ανόργανος σίδηρος δηλαδή αυτός που περιέχεται σε φυτά, φακές,σπανάκι και φασόλια. Εκτός από σίδηρο, το σώμα σας χρειάζεται φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β – 12 για την παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Οι ημερήσιες ανάγκες πρόσληψης σιδήρου του ανθρώπινου οργανισμού καθορίζονται σε 15 έως 18mg.

Οι καλύτερες τροφές που περιέχουν σίδηρο είναι το συκώτι, το κατσίσιο κρέας καθώς και το μοσχάρι. Πλούσια σε σίδηρο είναι τα θαλασσινά, μαλάκια, χτένια, στρύδια, μύδια και καλαμαράκια και λιγότερο τα ψάρια. Ακόμα, πολύ πλούσια σε σίδηρο είναι το κακάο και η σοκολάτα.

Τέλος, το σπανάκι, η ντομάτα, τα αποξηραμένα βερίκοκα ( 7.5 mg σιδήρου ανά φλυτζάνι) και τέλος το ταχίνι και σουσάμι. Το σουσάμι περιέχει 4,1 mg (23% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) στα 30 γραμμάρια, ενώ το ταχίνι παρέχει 1,3 mg σιδήρου (7% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης) σε μια κουταλιά της σούπας.

Για μεγαλύτερη απορρόφηση:

Συνδυάστε τις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο με:

• Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκαλιού, φράουλες, πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, λάχανο, κρεμμύδι, πεπόνι, χόρτα, σπανάκι, μαρούλι κλπ. Η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Όταν, λοιπόν, τρώτε μπριζόλα, νοστιμίστε τη με λεμόνι.

• Λευκό κρασί: Το μηλικό οξύ που περιέχει αυξάνει επίσης την απορρόφηση του σιδήρου.

2. Αποφύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:

• Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

• Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.

Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.”